metaforen

Als je van je probleem een uitdaging maakt, introduceer je een element van plezier in de manier waarop je over je uitdaging denkt. Het kan ook zijn dat je direct denkt aan al die organisatieadviesbureau’s die overal een uitdaging van willen maken. Ook dat paarse broeken-effect, precies dat, is een voorbeeld van de metaforische krachten die zich voltrekken in het menselijk brein. Herinneringen, gedachten, dingen in de ruimte zijn niet letterlijk. Ons brein verwerkt alles op een manier die ik vrij interpreteer als ‘metaforisch’.

Metaforen van beweging zijn ontwikkeld door Andrew Austin als therapiemechanisme. Ze zijn geïnspireerd op het werk van Lakoff, de man die het wetenschappelijk vakgebied van de linguïstiek in de jaren 90 voor altijd veranderde met zijn werk “Metaphors we live by.”

Het oplossen van problemen wordt vergemakkelijkt door te werken met metaforen, bijvoorbeeld metaforen van beweging. Loop je tegen een muur aan, maar helpt het niet om door te zetten? Heb je het gevoel dat iets je tegenhoudt, maar het helpt niet om los te laten? Zit je hoofd vol met gedachten en probeer je tevergeefs een andere route? Geef jezelf dan de kans op een andere verandering.

De meeste mensen vragen zich na vijf minuten af wat het nut is van al die vreemde vragen. Na een kwartier ontstaat er oprecht contact en aan het eind van de behandelingen is er iets permanent veranderd. Een probleem hoeft geen uitdaging te worden als het voorbij is, toch?

Comments are closed.